Wat gebeurt er bij een trauma?

Op dit moment wordt het woord trauma voor vele zaken gebruikt. Als je je trauma wil aanpakken dan is het goed te weten wat je aanpakt. Veelal worden er vier kernwoorden gebruikt om trauma te

Vaak worden er vier kernwoorden gebruikt om een trauma te omschrijven, namelijk overweldigend, hulpeloos, levensbedreigend en fragmentatie. Deze woorden worden bekeken vanuit de persoon waar het om gaat. Het kan best zijn dat er een gebeurtenis is die je met zijn tweeën meemaakt en waarbij jij er geen trauma van overhoudt en je vriendin wel. Iets dat je overkomt wordt pas traumatisch als je er niet in slaagt om los te komen van de primitieve reacties. We zetten spanning vast, blokken de energie en zijn niet in staat de lichamelijk en emotionele reacties te doorleven. Zoals Bessel van der Kolk en Peter Levine zeggen.

Overweldigend: hiermee wordt bedoelt dat jij het als te veel ervaart, je verliest de controle over je lichaam en psyche om deze in toom te houden. Het voelt als of je overspoeld wordt door de ervaring. Het overkomt je. Je verliest de grip op de situatie.

Hulpeloos: je voelt dat niemand je kan helpen, er valt niets te helpen. Je ervaart dat niemand je kan bijstaan in de situatie.

Levensbedreigend: de situatie zorgt ervoor dat je in je bestaansrecht wordt bedreigd. Je denkt dat je de situatie niet zal gaan overleven.

Fragmentatie: je geest (psyche) splitst de ervaring een vele kleine stukjes in een laatste poging om te  kunnen overleven. Deze kleine stukjes worden als aparte delen opgeslagen in je geest.

We noemen dit ook wel de splitsing van de ziel.

In de splitsing van de ziel heb je drie delen. Er is een gezond deel, een overlevingsdeel en een traumadeel.

Het gezonde deel is het deel waar je de algemene keuzes maakt. Dit deel gebruik je om de dagelijkse zaken op te pakken. Het gezonde deel is bereid om te kijken naar wat er speelt. Het komt in actie om wat er speelt op te pakken. Het gezonde deel heeft een belangrijke rol in gezonde rouw.

Het overlevingsdeel is een handrem, het heeft als belangrijke taak het overleven van de situatie. Het levert je in eerste instantie veel op, zoals tijd, ruimte, kracht om het leven aan te kunnen. Het overlevingsdeel is een wachter die de poort naar het traumadeel afgesloten houdt. Perfectionisme en controle zorgen ervoor dat er geen onverwachte dingen  meer gebeuren. Het zorgt er voor dat je gaat compenseren zoals bijvoorbeeld hard werken, veel sporten, veel op social media zitten. Dit deel zorgt ervoor dat je geen tijd meer hebt om de leegte te voelen en te vluchten in alcohol/drugs, medicijnen. Dit alles heeft als doel weg te blijven van wat er daadwerkelijk van binnen speelt.

In het trauma deel liggen de stukjes apart opgeslagen. Het zijn splinters die sporen achterlaten in je lichaam. Steeds als er een splinter aangeraakt wordt reageert degene met traumareacties. Zoals Riet Fiddelaers-Jaspers schrijft: “eigenlijk zet iemand zichzelf even ‘on hold’ en zorgt ervoor dat het niet meer aangeraakt wordt. Achter slot en grendel.”

De splinters liggen opgeslagen achter slot en grendel daar zorgen de overlevingsdelen voor. Deze splinters ontwikkelen zich niet meer en houden de leeftijd van het ontstaan aan. Zo kan het voorkomen dat op het moment dat er een splinter geraakt wordt, de volwassen persoon in enkele seconden weer dat kleine meisje of jongen wordt. Het traumadeel van vroeger wordt wakker gemaakt door iets in het hier en nu.

“In wezen ben je een heel gebleven” Gwen Timmer

Traumawerk is werken naar een mooi leven.

Ik help je graag, maak een afspraak met mij om je te helpen je blokkades te verminderen. Maak een afspraak hier.

Met warme groet,